Harrastaminen

Karaten harrastaminen

Karate on perinteinen laji, ja siihen sekä sen harrastamiseen liittyy monia mielikuvia. Karaten pariin saattaa innostaa esimerkiksi kiinnostus itsepuolustukseen, halu kehittää omaa kuntoa, liikkuvuutta ja kehon toimintakykyä, halu löytää sopiva liikuntamuoto harrastusryhmän tukemana tai mielenkiinto lajin perinteisiin. Kipinä lajin pariin saattaa syttyä myös elokuvien tai tv-sarjojen myötä. Karatea harrastetaankin monenlaisista syistä harrastajasta riippuen.  

Karatessa torjunnat, lyönnit, potkut ja muut tekniikat opetellaan tekemään oikeita liikeratoja käyttäen ja koko kehoa hyödyntäen. Kehon eri puolten tai käsien, jalkojen ja lantion yhtäaikainen toiminta antaa haastetta ja treenin aikana ei ehdi ajattelemaan päivän murheita vaan keskittyminen on parhaimmillaan täysin harjoiteltavassa tekniikassa. On mukavaa huomata kehittyminen oman kehon hallinnassa treenikertojen myötä. 

Jokainen harrastaja treenaa lajia omista lähtökohdistaan ja oman kehonsa huomioiden. Siksi ikä tai kuntoilutauko eivät ole esteitä karaten aloittamiselle. Harjoittelemalla ei ole tarkoitus tulla paremmaksi kuin vieruskaveri vaan paremmaksi kuin itse oli eilen. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että treenaamiseen keskittyminen ryhmässä, jossa on mukana niin lapsia kuin aikuisiakin alkaa onnistua vasta kouluikäisiltä lapsilta.    

Olennainen osa karatea on toisten kunnioittaminen. Tämä näkyy jokaisessa harjoituskerrassa kumarruksina, mutta myös esim. pariharjoituksissa siten, että parin tehtävä on kunnioittaa toisen osaamisen tasoa ja sovittaa tekemisensä siihen. Myöskin parhaansa tekeminen pariharjoituksessa kertoo yhteisen harjoitushetken kunnioittamisesta.


Harjoituskäytännöt seurassamme

Seurassamme harrastetaan vyötason mukaisissa ryhmissä ilman ikään perustuvaa jakoa. Tämä mahdollistaa perheen yhteisen harrastamisen ja meillä harrastaakin myös vanhempi-lapsi-pareja ja kokonaisia perheitäkin. Ikärajana harrastamiselle pidämme kouluikää (n. 7-vuotta).

Seuramme toiminta on harrastajille maksutonta. Meillä ei peritä kurssi-, kausi- eikä vuosimaksuja. 

Karaten harrastaminen alkaa seurassamme peruskurssilta. Peruskurssi aloitetaan mukavassa treeniasussa (esim. verkkarit ja t-paita) paljain jaloin treenaten. Jos kaapista sattuu löytymään valmiiksi karatepuku, voi toki treenata alusta lähtien myös siinä. Peruskurssin edettyä hankitaan karatepuku, jossa treenaaminen jatkossa tapahtuu. Puvun voi hankkia itse tai pyytää vinkkejä meiltä sen hankintaan. Peruskurssin päätteeksi pidetään vyökoe.